Skärpning i Omklädningsrummet
Att sprida nakenbilder på någon mot dennes vilja är olagligt, oavsett om den varit med på att bilden tagits eller inte. I filmen får vi höra Linnéa Claesons tips till den som utsatts.
Musik: Ikson Teckning. Animering: Amelie Bjurenhed
Framtagen 2018
Skärpning på Melodifestivalen
Tystnad uppfattas lätt som medhåll för den som blir utsatt för något kränkande när andra ser på. Brukar du säga ifrån när du ser rasism eller näthat på internet? Det finns mycket man kan göra för att hjälpa. Här ger Amie Bramme Sey och Fanna Ndow sina tips.
Musik: Ikson Teckning och animering: Amelie Bjurenhed
Framtagen 2018
Skärpning på Biblioteket
Kan man råka näthata, fast det inte var meningen? Har ni någon gång delat någonting på internet som sedan visade sig vara falskt? Kände ni till det Jack Theo Werner pratar om i slutet av filmen – bekräftelsejäv? Det finns mycket vi alla kan göra för att bidra till ett mer inkluderande internetklimat!
Musik: Ikson Teckning och animering: Amelie Bjurenhed
Framtagen 2018
Schysst på nätet?
Ibland går det lite för fort när en blir arg på någon på internet.
Framtagen 2018
Producerad av: Lina Karlsson, Malin Averstad Ryd och Josephine Benerud Palm
Kan du skärpa dig?
Arbetar du med barn och unga? Ditt ansvar för en trygg arbetsmiljö kan sträcka sig ända till nätet. En metodstafett under politikerveckan i Almedalen 2018.
Förlåt internet
Vad har Thobias Thorwid, Felicia Bergström, Nathalie Danielsson, Big Steve from England, Philip Botström, Hans Linde och Stina Wollter gemensamt? De vill alla be om ursäkt för något de gjort på internet. Tänk vad krångligt det var på 90-talet, och vad enkelt det kan vara idag! På www.förlåtinternet.nu hittar du vår Förlåtbot. Den hjälper dig klura ut ifall du någon gång gjort Internet till en oskön plats. Har du kanske skrivit i affekt? Sett andra bli utsatta utan att ingripa? Deltagit i drev? När du svarat på Förlåtbotens frågor får du ett eget, skräddarsytt förlåt som du stolt kan dela i dina sociala medie-kanaler. Låt oss tillsammans göra internet till en lite snällare plats!
Barnen ser dig!
Friends uppdrag är att stoppa mobbning och diskriminering. Dom utbildar och stödjer skolor, förskolor och idrottsföreningar i hela landet. https://friends.se/
Enligt Friends nätrapport är det föräldrar som har störst inverkan på barn och ungas liv på nätet. Föräldrar kommer i undersökningen före både vänner och partners. Samtidigt har varannan ung sett en vuxen bete sig dåligt mot en annan vuxen på nätet. Friends har länge lyft betydelsen av att vuxna pratar om livet på nätet med barn och unga. De har uppmanat föräldrar att låta nätet bli en del av det vardagliga samtalet och att prata om både det positiva och negativa som händer där. Med de nya beräkningarna vet vi att sådana samtal inte bara ökar ungas benägenhet att berätta om något faktiskt händer, utan att vuxna verkligen har inverkan på ungas agerande på nätet. Genom att prata om vad som händer på nätet och själva vara goda förebilder kan vi påverka vad som faktiskt sker där, och bidra till att skapa en schysst stämning.
Internet är väl farlig?
Proffsen svarar
Bris är en barnrättsorganisation som ger stöd och hjälp till utsatta barn och unga. De har bland annat en chatt, ett telefonnummer, ett forum och en mailadress dit barn kan vända sig. De har även en vuxentelefon dit du som vuxen är välkommen att ringa på 0771-50 50 50 om du har frågor om barn.